Posted by: kdeversblog | September 22, 2019

Castle on a hill and paintings on cave walls

The Chateau Des Baux-de-Provence is a sun-bleached fortress perched 650 feet above the lush valley. The castle ruins were once home to medieval warriors, Les Baux that protected 80 towns in the 11th century. It was incorporated into Provence and France in 1426 but they didn’t like following the commands of the French king. He destroyed the castle in 1483. Les Baux was Protestant and regained its strength only to do battle with another French king 200 years later. This final destruction of the fortress in 1632 left the castle in the ruins we see today.

Driving up the winding, narrow road we got a glimpse of the castle in the distance. It was a perfect place to stop and take some photos.

We walked through the lower part of the town where shops, cafes, and restaurants offered temptation along the winding streets.

When we reached the top, we had a wonderful view to the valley below.

I loved the textures in the rocks and watching as the gathering clouds filled the sky.

Modern sculptures were placed throughout the area. We couldn’t resist participating with one of them, and noticed how the negative space created a different form when we walked by.

Near Les Baux is the Carrieres de Lumieres which means Quarries of Light. This is an astonishing place where immense walls of stone create surfaces for projections of paintings.

Walking into the huge area took my breath away with the flowing images and emotive music. The people became part of the show as we milled around and gazed at the multiple walls of moving images.

The first show was Asian art and the music matched the mood. My favorite part of this exhibit was the lanterns. They began as a few lanterns flowing upward then more and more came into view. Soon the walls were filled with floating lanterns against a blueish background.

Van Gogh’s paintings and drawings were the main attraction for me. It was an experience similar to the overwhelming joy I felt viewing Monet’s water paintings. This was even more astonishing because all of us in the cave became part of the experience, part of the images on the walls and even the floor.

When the show was over we could see the walls and how uneven they actually were. The entrance shows the immense scale of the structure. Im glad Fran and I could share this memorable experience.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: